ΘΕΩΡΗΜΑΤΑ 1 – 15

ΘΕΩΡΗΜΑ 1ο

Κάθε άνθρωπος έχει δική του προσωπικότητα, που οφείλεται στο νόμο της ανομοιότητας, ο οποίος διέπει τη φύση.
Η προσωπικότητα αυτή εκδηλώνεται και βεβαιώνεται από το περισσότερο ή λιγότερο ελεύθερο περιβάλλον στο οποίο το άτομο μορφώθηκε, ενώ η βεβαίωσή της εξαρτάται από το βαθμό της πείρας του ατόμου.

ΘΕΩΡΗΜΑ 2ο

Κάθε άνθρωπος μπορεί να βεβαιώσει την πραγματική του προσωπικότητα, αφού απαλλάξει τις έμφυτες δυναμικές του ιδιότητες από κάθε Δοξασία, Θεωρία, Αντίληψη ή Γνώμη, που είναι ασυμβίβαστη με την κρίση και τη συνείδησή του. Επίσης οφείλει ν’ απαλλαγεί από κάθε διανοητική ή ηθική πρόληψη.

ΘΕΩΡΗΜΑ 3ο

Κάθε άνθρωπος έχει σαν φυσικό παιδαγωγό τη δημιουργία. Αρκεί να προσέξει και να μελετήσει τον άφωνο τούτο παιδαγωγό, για να καταστεί ο ευγλωττότερος διδάσκαλος που απόκτησε ποτέ ο άνθρωπος.

ΘΕΩΡΗΜΑ 4ο

Η φύση είναι ενιαία στη σύλληψή της και ανόμοια στις διάφορες εκδηλώσεις της. Αυτή είναι το κύριο υπόδειγμα, από το οποίο κάθε συνειδητή ύπαρξη πρέπει ν’ αντλεί παραδείγματα για την ανύψωση της προσωπικότητάς της, ελεύθερης και ανεξάρτητης.

ΘΕΩΡΗΜΑ 5ο

Για να βεβαιώσει την προσωπικότητά του ο άνθρωπος, οφείλει :
1) Ν’ αποβάλλει τις κακίες, τα πάθη και τα ελαττώματά του.
2) Ν’ απελευθερωθεί απ’ όλες τις συνθήκες, ήθη και έθιμα, που μπορούν να υποδουλώσουν την έκφραση της σκέψης του.
3) Να ενισχύσει την ενεργητικότητα του πνεύματος της ψυχής και του σώματός του.
4) Να τολμά να εκφράζει αδίστακτα και σε κάθε περίσταση τις ιδιαίτερες σκέψεις του για την αλήθεια, το καλό και την ηθική.

ΘΕΩΡΗΜΑ 6ο

Τέλος, για να βεβαιώσει καλύτερα ο άνθρωπος την προσωπικότητά του, οφείλει να κυριαρχεί στον εαυτό του. Οφείλει επίσης να περιορίζει τις άσκοπες κινήσεις και τα απερίσκεπτα λόγια του, γιατί η ομιλία έχει σκοπό να εκδηλώνει στη δημιουργία το συνειδητό και εσκεμμένο έργο του δημιουργού.
Αντανάκλαση των ιδιαίτερών μας σκέψεων, η ομιλία (ο λόγος) είναι συνάμα το σημείο της ανύψωσης ή της κατάπτωσης της διάνοιάς μας. Ο ισχυρός άνθρωπος ας προτιμά τη σιωπή από τα άσκοπα λόγια.

ΘΕΩΡΗΜΑ 7ο

Κάθε πράξη του ανθρώπου κατά τη γήινη ζωή του, μοιάζει με κρίκο της αλυσίδας της παγκόσμιας ζωής του. Κρίκο ευαίσθητο, που σε κάθε βήμα υπενθυμίζει στο άτομο την πράξη του ή το υποχρεώνει να εκτελέσει μια σειρά από άλλες πράξεις, που μπορούν να καταναλώσουν και ν’ απασχολήσουν το χρόνο μιας ολόκληρης ζωής.

ΘΕΩΡΗΜΑ 8ο

Η φιλοδοξία να φαίνεται κανείς ό,τι δεν είναι, είναι σφάλμα, που προκαλεί πολλές δυστυχίες στη ζωή του ανθρώπου.

ΘΕΩΡΗΜΑ 9ο

Εάν σας λέω ν’ αποβάλλετε τα ελαττώματά σας, δεν είναι για ν’ αποκτήσετε την Αιώνια Βασιλεία, αλλά για να κατακτήσετε την ανεξαρτησία σας σαν άνθρωπος. Τα ελαττώματα είναι τα μέσα, με τα οποία οι δυνάστες υποδουλώνουν τα άτομα και τα εμποδίζουν να εκδηλώνουν την προσωπικότητά τους.

ΘΕΩΡΗΜΑ 10ο

Το ψέμα είναι ελάττωμα, γιατί δημιουργεί στον άνθρωπο ανώμαλες ψυχικές καταστάσεις και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από αντίθετες προς το συμφέρον του ατόμου πράξεις, που υποδουλώνουν την προσωπικότητά του.
Η κλοπή είναι ελάττωμα, γιατί περικλείνει τον άνθρωπο σε σφαίρα μυστηρίου και τον υποχρεώνει να εκδηλώνει ψευδή προσωπικότητα.

ΘΕΩΡΗΜΑ 11ο

Κάθε πράξη, που είναι ωφέλιμη στο άτομο, δεν είναι απαραίτητα επωφελής και στην ανεξαρτησία της προσωπικότητάς του.

ΘΕΩΡΗΜΑ 12ο

Οι ομαδικές πλάνες, που μπορούν ν’ αδικήσουν μία κοινωνία, είναι επακόλουθες των ατομικών ελαττωμάτων του ανθρώπου.

ΘΕΩΡΗΜΑ 13ο

Η καλώς εννοούμενη αμοιβαιότητα είναι η βάση κάθε κοινωνικής ζωής, που δεν παρεμποδίζει τις ελευθερίες του ανθρώπου και την ανεξαρτησία της προσωπικότητάς του.

ΘΕΩΡΗΜΑ 14ο

Η κοινωνία δημιουργήθηκε εξαιτίας των αναγκών που έχει κάθε άτομο για τη διατήρηση της ύπαρξής του.
Ανάγκη είναι το δικαίωμα και η εξώθηση προς τη ζωή. Από την ανάγκη πηγάζει το καθήκον, που είναι το δικαίωμα και η ανάγκη του σεβασμού της ζωής και των αναγκών των άλλων.

ΘΕΩΡΗΜΑ 15ο

Κάθε άνθρωπος, που ζει πάνω στη γη, δημιουργεί στον εαυτό του ανάγκες. Για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες αυτές, δημιουργεί στον εαυτό του καθήκοντα. Για να εκπληρώσει τα καθήκοντα αυτά, δημιουργεί ικανότητες (ή ιδιότητες), που ανταλλάσσει προς όφελος των αναγκών του.