ΠΕΡΙ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΣ

Σε αυτή τη συνάντηση μας θα μιλήσουμε για την Ελεημοσύνη, τον τόσο παρεξηγημένο όρο που όμως καλό θα ήταν να κατέχει πρωταρχική θέση, στην ζωή του κάθε ανθρώπου.

• Τι εννοούμε με τον όρο ελεημοσύνη;
• Ποια είναι η αξία της ελεημοσύνης στην ζωή ενός μυημένου;
• Πώς επηρεάζει ή θα έπρεπε να επηρεάζει η ελεημοσύνη την ζωή όλων μας;

Αυτά και άλλα πολλά σημαντικά σημεία θα θίξουμε μέσα από τη διδασκαλία του Κριναεατού.

Στη συνέχεια, μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας, για μια δεύτερη ματιά και περαιτέρω μελέτη!

Καλησπέρα σας,

Η ελεημοσύνη στα κείμενά μας αναφέρεται ως δεύτερος σκοπός της ίδρυσης του Κριναετού: «………….. το Τάγμα θα έχει ως σκοπό να πραγματοποιήσει την διανοητική, ηθική και υλική ελεημοσύνη, ατομική και συλλογική, προς μέγα όφελος των πασχόντων στους κόλπους της ανθρωπότητας».

Επίσης στο κείμενο με τίτλο: «Οι σκοποί του Τάγματος» διαβάζουμε : «Ο ακόλουθος του Κριναετού πρέπει να εξασκεί την ακέραιη και ολοκληρωτική ελεημοσύνη προς όλους τους ανθρώπους……………».

Η Ελεημοσύνη είναι η δράση εκείνη που καλείται να ανακουφίσει και να συνδράμει αποτελεσματικά. Δεν είναι λύπηση για την δυστυχία του άλλου, γιατί τότε τον υποτιμούμε, τον βλέπουμε αφ’ υψηλού. Δεν είναι δράση κάθετη του ανώτερου προς τον πάσχοντα. Δεν είναι εκδήλωση υπεροχής και λύπησης. Και κυρίως δεν είναι οίκτος προς τον πιο αδύναμο, που κατά τον Διδάσκαλό μας πρόκειται για αγαθοποιό περιφρόνηση.

Είναι πράξη οριζόντια, κατανόησης, συμπαράστασης και περικάλυψης προς τον συνάνθρωπο και αδερφό μας. Το έλεος συνδέει τη συμπάθεια για τον πάσχοντα με την ανιδιοτελή αγάπη, διότι μόνο τότε η ελεημοσύνη παίρνει τις αληθινές διαστάσεις της. Στο Έλεος και την Αγάπη, βρίσκεται η Ελεημοσύνη στα ανώτερα από τον άνθρωπο επίπεδα.

Τα στοιχεία που συνθέτουν την Ελεημοσύνη είναι:

1.Η Πίστη, η οποία είναι ρεύμα Αγάπης προερχόμενο απ’ ευθείας από τους κόλπους της Παγκόσμιας Δώρας. Ξεκινά από το Κέντρο παντός Κέντρου και διαχέεται στις καρδιές όλων των ανθρώπων. Η Πίστη κυριεύει τον Νου και επιβάλλεται με την Ψυχή. Κυριεύει τον νου, διότι θίγει τη κρίση και τη λογική δίνοντας τροφή στη σκέψη. Επιβάλλεται, εν τούτοις, δια της ψυχής, διότι αυτός που πιστεύει, δρα αυθόρμητα επ’ αγαθώ. Η Πίστη, ως ουράνιο ρεύμα, είναι προσανατολισμένη προς το Θείο, την Αλήθεια κι έτσι υπηρετείται η Αγάπη, η Ολότητα, η Ενότητα, το Εν.

«Η Πίστη, οδηγεί τα όντα προς την τελειοποίηση των οντοτήτων τους», και σύμφωνα με τον Διδάσκαλό μας «Η Πίστη είναι η προφητική ενόραση εκείνου το οποίο είμαστε. Είναι η γνώση του Όντος».

2. Η Ελπίδα, η οποία όπως και η Πίστη αναφέρονται σαν ρεύματα Αγάπης. Έρχονται έξωθεν, εισδύουν στην ψυχή και το πνεύμα μας, και μας επηρεάζουν, είτε το θέλουμε είτε όχι. Πηγάζουν από την πηγή της Ουράνιας αγάπης και αποσκοπούν στο να εξυπηρετήσουν τον άνθρωπο, να τον στηρίξουν στις προσπάθειές του προκειμένου να ζήσει, να προχωρήσει και να εξελιχθεί. Είναι ρεύματα ισχυρά, τα οποία ο άνθρωπος τα υφίσταται και δεν τα επιλέγει.

Η Σ.μ.Μ λέει: H Ελπίς, τέκνα μου, είναι κάτι το οποίον σας έρχεται έξωθεν. Tην στιγμήν, κατά την οποίαν αι δυνάμεις σας υποκύπτουσι, συντετριμμέναι υπό του άλγους, η Ελπίς εισδύει διά της ψυχής εντός της καρδίας σας και εκεί αρχίζει να καίεται προκαλούσα εις υμάς πόνον. Αλλά από την εστίαν της εκφεύγει ένα θυμίαμα, το οποίον ανέρχεται εις τον εγκέφαλόν σας, διαλύει τον τρόμον και τακτοποιεί το πνευματικόν σας Είναι, το οποίον ευρίσκεται εν αταξία και σας προκαλεί τον φόβον…………………

H Ελπίς επιβάλλεται, κατορθώνει εις το τέλος να νικήση την πλέον ισχυράν αντίστασιν και ενθρονίζεται ως ανάσα μέσα εις την καρδίαν των τέκνων μου, έτοιμη να δώση την απαιτουμένην δύναμιν διά την μεγάλην πάλην.

H Ελπίς δημιουργεί και πραγματοποιεί εν υμίν, πάντα τα αντικείμενα των επιθυμιών σας, η Ελπίς είναι ο Φυσικός μου Ήλιος, τον οποίον έθεσα υπεράνω υμών διά να θερμαίνω την ζωήν σας, διότι εκείνο, το οποίον δι’ υμάς είναι Ελπίς, δι’ εμέ είναι Ελεημοσύνη.»

H Πίστις, αδελφή της Ελπίδος, λέει η Σ.μ.Δ, είναι παρόμοια προς αυτήν. H Ελπίς κυριεύει την καρδίαν σας και επιβάλλεται εις το πνεύμα σας. H Πίστις κυριεύει τον νουν σας και επιβάλλεται διά της ψυχής σας.

3. Το τρίτο και κύριο συστατικό της Ελεημοσύνης είναι φυσικά η Αγάπη. «Το κύριο χαρακτηριστικό της Αγάπης, είναι ν’ αποκαλύπτει στον άνθρωπο το σκοπό της ύπαρξής του στη γη, να γλυκαίνει την υλική ζωή, να εξουδετερώνει τους ηθικούς πόνους, να δημιουργεί την ελπίδα και ν’ απομακρύνει το πένθος απ’ την ψυχή και το πνεύμα».

Όλα γύρω μας είναι εκδηλώσεις Αγάπης και πιο συγκεκριμένα καλοσύνης, η οποία είναι και η πρώτιστη έκφρασή της. Το καλό εκδηλώνεται στον άνθρωπο διά της καλοσύνης. Η εκδήλωση της καλοσύνης στον άνθρωπο, παρακωλύεται από το μέτρο και τον υπολογισμό…….. Η εκδήλωση της καλοσύνης δεν γίνεται δια προσχεδιασμένης δραστηριότητας αλλά αυθορμήτως. Να είστε αυθορμήτως καλοί και όταν η κίνηση αυτή ενεργείται μέσα σας, να της δίνετε όλη την εμπιστοσύνη σας χωρίς δισταγμό….. Διώξτε την αμφιβολία όποτε δεν είναι αυθόρμητη.

«Η αγάπη είναι το αίτιο, η αμοιβαιότητα το μέσο και η ανθρωπότητα το αντικείμενο, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η ευτυχία της ανθρωπότητας.»

Δηλαδή,

«Αμοιβαιότητα πνευματική, που είναι η ένωση των όντων, με στόχο να συντηρηθεί στους κόλπους της ολότητας το φως της Αλήθειας, ώστε να τους δοθεί η έννοια της πνευματικής ελευθερίας, καθώς και η δυνατότητα να δημιουργήσουν την προσωπικότητά τους.»

Αμοιβαιότητα ψυχική, που διαφυλάσσει την αδελφοσύνη, συντηρεί την αγάπη και τη φιλία, συνδράμει στο να αποφεύγονται ή να κατευνάζονται ψυχικοί πόνοι και διαταραχές.

Αμοιβαιότητα φυσική, υλική, δηλαδή αυτό που γνωρίζουμε καλά στην καθημερινότητά μας, π.χ. την ανταλλαγή των εργασιακών σχέσεων και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Η Αμοιβαιότητα – όταν εκφραστεί και γίνει νόμος στο ανθρώπινο γένος – θα εκδηλώνει εδώ κάτω την αντανάκλαση της Θείας ουσίας.

Ελεημοσύνη είναι ο καθρέπτης στον οποίο καθρεπτίζεται η συναίσθηση της μεγάλης αγάπης. Είναι κλίση αυθόρμητη πνεύματος ενάρετου. Είναι δώρο ηθικό το οποίο ο Δημιουργός, πλάθοντας τον άνθρωπο, ενστάλαζε σ’ αυτόν λίγο ή πολύ απ’ αυτό. Οπότε το Θείο αυτό δώρο, το αίσθημα τούτο οφείλουμε να μην ναρκώνουμε μέσα μας, για χάρη ποταπών υλικών συμφερόντων.

Ο άνθρωπος, έχει πολλούς και διάφορους τρόπους να ασκήσει ελεημοσύνη:

«Η ελεημοσύνη, δεν είναι μόνο η μετάδοση χρημάτων, αλλά και κάθε άλλων, αγαθού ή πράξης, ικανοτήτων και ταλάντων.
Για παράδειγμα, ελεημοσύνη είναι, και όταν ο τεχνίτης μεταδίδει την τέχνη του, ο δάσκαλος, ο επιστήμονας, ο γιατρός, όταν μεταδίδουν τις γνώσεις και τη βοήθειά τους σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη. Αλλά και η συμπαράσταση στον κλονιζόμενο στην πίστη∙ η επίσκεψη στους ασθενείς, και η ηθική και πνευματική βοήθεια στις χήρες και τα ορφανά.

Η ελεημοσύνη επεκτείνεται και στη συγχώρηση αυτών που μας έβλαψαν. Και η ελεημοσύνη της ψυχής είναι ανώτερη από την ελεημοσύνη του σώματος.

Το να σώσεις ένα άνθρωπο από την υλική του αθλιότητα, το να τον βοηθήσεις, είναι έργο ενός ενάρετου ανθρώπου, το να σώσεις την ψυχή του, που αγωνιά στη φρίκη της αμφιβολίας, το να επαναφέρεις στο πνεύμα του την συνείδηση της ανώτερης ακτινοβολίας που τον εμψυχώνει, είναι έργο της ισχυρής και φιλεύσπλαχνης Μητέρας, είναι το έργο της Δώρας.

Τάγμα του Κρίνου και του Αετού